Presentasjon av Kristiansand kommune

Skriv ut

Kristiansand er Sørlandets regionsentrum og drivkraft. Byen tilbyr gode og varierte arbeidsplasser, et rikt kulturliv og noe av landets flotteste, bynære rekreasjonsmuligheter. Sammen med et godt utbygd kommunalt tjenestespekter, er målsettingen for Kristiansand å bli oppfattet som byen som gir deg muligheter til et rikere hverdagsliv.

 

Kristiansand har lange, internasjonale tradisjoner og har lenge vært et populært reisemål. En sterk økonomisk vekst de senere årene har gitt en rekke virksomheter et løft og liv til mange nye teknologibedrifter. Flere av disse har de siste årene satt regionen på verdenskartet og gjort Vest-Agder til landets største eksportfylke. Med den store satsningen på framtidsrettet sol- og vindkraft blir Kristiansand sentrum for miljøvennlig energi.

Aktiv region
Kristiansand-regionen består av nabokommunene Søgne, Songdalen, Iveland, Vennesla, Birkenes og Lillesand og har sammen med Kristiansand 120.000 innbyggere. Kommunene samarbeider aktivt på en rekke områder, ikke minst for å tilby attraktive næringsarealer. Spennende bedrifter i vekst tiltrekker seg ingeniører og akademikere fra blant annet Universitetet i Agder. Noen av de største foretakene arbeider innen energisektoren, enten som leverandører til olje- og gassindustrien eller som produsenter av fornybar energi. Siste tilvekst er fremstilling av høyrent silisium til verdens solcelleindustri. I Kristiansand satses det nå kraftig på utvikling av vindkraft gjennom etablering av Norges største vindkraftselskap. De enorme investeringene i næringslivet, i kultur, i kommunikasjon og kompetanse gjør Kristiansand til en mulighetenes by for stadig nye innbyggere.

Kulturby
Kilden teater- og konserthus på Odderøya i Kristiansand. Foto: KildenKristiansand og Sørlandet kan med rette kalle seg festivalregionen. Her arrangeres en rekke festivaler av ulik karakter, blant annet musikkfestivaler i alle sjangre, kortfilmfestival, barnefilmfestival, dukketeaterfestival og Protestfestivalen. Sistnevnte har som mål å bekjempe likegyldighet. Kristiansand ble nylig kåret til den beste kulturbyen i Norge på grunn av sitt strategiske arbeid med å utvikle et bredt spekter av kulturelle aktiviteter. I 2002 etablerte Kristiansand kommune stiftelsen Cultiva med en kapital på over 1,5 milliarder kroner. Formålet er å sikre arbeidsplasser og gode levekår i Kristiansand ved å gi økonomisk støtte til etablering av kunst-, kultur- og kunnskapsinstitusjoner eller organisasjoner som bidrar til nyskapning, utvikling og kompetansebygging ved kreative miljøer i Kristiansand. Stiftelsen har vakt nasjonal oppmerksomhet og bidratt til viktige satsinger og etableringer i Kristiansand.

Det nye konsert- og teaterhuset, Kilden, åpnet i januar i 2012. Med sin enestående arkitektur og 2200 seter, er dette det største kulturelle løftet på årtier i landsdelen. Kilden huser alle typer kulturelle uttrykksformer, så som pop, rock og stand-up, i tillegg til å være hovedscene for Agder Teater, Opera Sør og Kristiansand Symfoniorkester.

Dyreparken i Kristiansand har over 600.000 besøkende hvert år. Foto: Anders Martinsen fotograferKristiansand Dyrepark er en av de mest populære turistattraksjoner i Norge, med mer enn 600.000 besøkende hvert år. I parken finner du alt fra løver, tigere, giraffer, slanger og pandaer til dyr fra norsk villmark. I tillegg inneholder parken en rekke andre aktiviteter for barn og voksne. Kaptein Sabeltann og Kardemomme by er et ”must” for alle Norges barn i løpet av livet.

Over en tredjedel av befolkningen i Kristiansand er medlem i en sportsklubb. Det er rikelig med muligheter for sportslige aktiviteter i og rundt Kristiansand, og det bygges stadig nye idrettsanlegg i regionen. Sør Arena ble åpnet i 2007 og er Sørlandets hovedarena for fotball og hjemmebane for IK Start. Arenaen benyttes også som konsertscene for store internasjonale artister. Idda Arena, byens nye ishall åpnet i 2011 og har skapt curling- og hockey-feber i byen. I 2013 står byens nye idretts- og badeanlegg, Aquarama, ferdig. Komplekset skal også inneholde byens nye og største hotell.

Miljøby
Kristiansand er kjent som miljøby og blant de ledende i landet på avfallshåndtering, offentlig kommunikasjon og klimatiltak. Økt fokus på klimautviklingen har også gitt et næringsliv som tør å satse på bærekraftig utvikling. Kommunen har investert betydelige ressurser på å rense Otra og byfjorden. Sjøområdene rundt byen er derfor attraktive for innbyggere sommerstid, og elven har fått tilbake sin status som en av Norges beste lakseelver.

Kristiansand har innbyggere fra mer enn 140 nasjoner. Foto: Anders Martinsen fotograferFlerkulturell by
Kristiansand er en flerkulturell og åpen by med hele 135 nasjoner representert. Den økende etterspørselen etter arbeidskraft har gitt et ytterlige tilsig av innflyttere fra utlandet. I 2009 var Kristiansand best blant storbyene i Norge til å få innvandrere i arbeid.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Kristiansand kommune og andre partnere startet prosjektet Global Future for å hjelpe utenlandske innflyttere med å øke sin kompetanse og til å bli bedre representert i styrer og verv i landsdelen.

Næringsforeningen i Kristiansand-regionen tilbyr omfattende støtte for å hjelpe utenlandske arbeidstagere. Hyggelige samlinger, nyhetsbrev, døgnåpen telefonassistanse og hjelp for å skaffe bosted er noen av tilbudene. Rådgivere stiller opp for å hjelpe partner eller samboer ut i jobb eller utdannelse. Kristiansand International School tilbyr engelskspråklig undervisning fra 1. – 10. klasse. Arbeidstakere som jobber i Norge i perioder prioriteres.

Sentral by
For mange turister er Kristiansand byen hvor norgesferien begynner og slutter. Byen er godt tilknyttet kontinentet, og årlig er hele to millioner reisende innom flyplassen eller havnen. Historisk var behovet for tømmer til å bygge skip enormt, og dette ga Kristiansand gode muligheter for internasjonal handel. Byen var ofte første stoppested for seilskip fra Nederland, Danmark, England eller de baltiske landene. På begynnelsen av 1800-tallet var Kristiansand hjemmehavn til en av verdens største flåter.

Kristiansand lufthavn, Kjevik, har direkteruter til Oslo, Stavanger og Bergen og til de internasjonale storflyplassene i København og Amsterdam. Flyplassen uvider i 2012 med blant annet nytt kontrolltårn og 150 meter lengre rullebane.

Kristiansand havn/Port of KristiansandTravel havneby
Kristiansand havn har vært viktig for regionens utvikling, og den er fremdeles en av Norges travleste. Et betydelig antall shippingselskaper har sin base her. Siem Offshore har for eksempel 600 ansatte fordelt på 50 fartøyer. Den raskeste veien til Danmark er med en av hurtigfergerutene. I motsetning til mange andre byer er ikke trafikk et stort problem i Kristiansand-regionen. Nye E 18 har kuttet reisetiden betraktelig for mange pendlere. I hele regionen er det også et omfattende kollektivtilbud, med et stort tilbud av ekspressbusser til blant annet Oslo og Stavanger. Dit er det også god togforbindelse fra Kristiansand sentrum.